چگونه یک آموزش آنلاین حرفه ای تولید کنیم؟ (بخش1 : ارائه)

ساختن یک ویدیوی آموزش آنلاین حرفه ای برای اولین بار میتواند کمی دلهره آور باشد. پیچیدگیهای تولید یک دوره آموزشی هنرهای دستی به قدری زیاد است که ممکن است هنرمندان توانمند را از ورود به این عرصه منصرف کند.
نگران نباشید!
ما در آرتیچر میدانیم که یک دوره آموزشی خوب چگونه تولید میشود. اگر برای تولید ویدیوی آموزشی خود نیاز به راهنمایی و کمک دارید، در واتساپ به ما پیام بدهید تا کارشناسان ما بصورت رایگان به شما مشاوره بدهند.
ما سه مقاله برای شما نوشتهایم تا بتوانید یک ویدیوی آموزشی حرفهای در حوزه هنرهای دستی تولید کنید. در این مقاله به اولین ویژگی یعنی ارائه حرفهای میپردازیم:
9 ویژگی یک ارائه حرفهای در آموزش هنرهای دستی
حتی اگر در هنر خود متخصص باشید، شروع یک آموزش آنلاین حرفه ای کار ساده ای نیست. شاید مطمئن نیستید که باید از کجا شروع کنید، چه چیزی بگویید یا با چه سرعتی صحبت کنید. این 9 فاکتور را رعایت کنید تا یک ارائه حرفهای داشته باشید.
انتخاب موضوع:
مهمترین بخش یک آموزش موضوع آن است. بسیاری از موضوعات برای مخاطبان تکراری و غیرجذاب هستند. اینکه شما به هنرجویان خود چه چیز جدیدی آموزش میدهید مهمترین بخش ماجرا است.
برای این که آموزش شما جذاب باشد باید به سراغ نیاز مخاطبان خود بروید. ببینید آنها دقیقا به دنبال چه چیزی هستند. یا چه آموزشی هست که مطمئن هستید آنها لازمش دارند؟ مطمئن باشید اگر با این نگاه یک آموزش آنلاین حرفه ای را تولد کنید، بازخورد بسیار خوبی از آن خواهید دید.

آموزش هدفمند:
برای اینکه هنرجویان بدانند قرار است چه چیزی را یاد بگیرند، برایشان اهداف یادگیری خاصی را تعیین کنید. اهداف باید دقیقا همانهایی باشند که هنرجو بعد از دیدن آموزش کسب خواهد کرد.
در اینجا سه نمونه از اهداف آموزشی بیان شده است:
- در این آموزش با ابزارهای لازم برای گلدوزی برجسته برزیلی آشنا میشید.
- توی این آموزش گره فرانسوی رو یاد میگیرید و شما میتونید طرحهای دلخواه خودتون رو با این تکنیک اجرا کنید.
- در این آموزش به شما یاد میدم که چطور این تابلوی گلدوزی زیبا رو درست کنید.
هیچ محدودیتی برای تعداد اهداف یک آموزش آنلاین حرفه ای وجود ندارد. تعداد اهداف را در حد منطقی نگه دارید. در بیشتر مواقع غرق کردن مخاطب در اطلاعات کار درستی نیست.
تقسیم کنید:
هیچکدام از ما تمام وعده غذایی خود را یکجا قورت نمیدهد. باید آموزش را هم مثل غذا به لقمههای کوچک قابل هضم تقسیم کنید. موضوعی که میخواهید آموزش بدهید را به سرفصلهای مختلف تقسیم کنید و هر سرفصل را به چند بخش تقسیم کنید تا مخاطب شما بداند کار چه مراحلی دارد. بهترین روش تقسیم، روشی است که به اجرایِ بهترِ تکنیک کمک کند. با یک بار تمرین میتوانید مطمئن شوید که زمان کافی برای هر مرحله را در نظر گرفتهاید.
اطلاعات دقیق و دسته اول:
موضوع یک ویدیوی آموزشی ممکن است مهم باشد اما اگر اطلاعات و مهارتهایی که به مخاطب ارائه میدهد مطمئن و دسته اول نباشد، بازخورد خیلی بدی خواهد داشت. قبل از ارائه حتما از به روز بودن اطلاعات خود و توان اجرای درست تکنیکها اطمینان حاصل کنید.
کاربردی باشد:
همه آموزشهای موفق، کاربردی هستند. مخصوصا زمانی که بخواهید یک آموزش آنلاین حرفه ای در حوزه هنرهای دستی تولید کنید. کاربردی بودن هنری که میآموزید به مخاطب شما کمک میکند تا بتواند این تکنیک را در جاهای مختلف به کار ببرد و گاهی ترکیبی خلاقانه از این هنر با دیگر هنرها خلق کند.
لحن درست:
لحن صحبت کردن هر کس مثل امضای شخصی او است. اینکه از کسی تقلید کنید مطلوب نیست اما ایرادی ندارد اگر از افراد موفق الهام بگیرید. به یاد داشته باشید که برای یک آموزش خوب حتما باید واضح و شمرده صحبت کنید. نه آنقدر سریع حرف بزنید که هنرجو متوجه حرفهای شما نشود و نه آنقدر آهسته صحبت کنید که مخاطب خسته شود. با صدایی رسا و با سرعتی متوسط صحبت کنید.
لحن شما نه باید انقدر رسمی و خشک باشد که مخاطب نتواند با شما ارتباط برقرار کند، نه آنقدر غیر رسمی که جدیت آموزش فراموش شود. همه چیز باید در خدمت آموزش باشد.

سادگی و وضوح:
سعی کنید به سادهترین روش ممکن آموزش دهید. یادگیری زمانی به بهترین وجه حاصل میشود که اطلاعات به وضوح و سادگی تمام ارائه شود. پیچیدگی آموزش هنرهای دستی باعث عدم استقبال هنرجو و سادگی آن باعث بازدهی بیشتر و دریافت بازخوردهای بهتر از آموزش خواهد شد و مخاطب را مشتاق دیدن آموزشهای بیشتر از شما خواهد کرد.
روان و پیوسته:
در تمام آموزشهای خوب، هر بخش به طور طبیعی از قسمتی به قسمت بعدی جریان مییابد. نکات را به ترتیبی ارائه کنید که هنرجو در حین اجرای هنرهای دستی لازم دارد. در مواردی که پیوستگی وجود ندارد، مفاهیم یا فرآیندهای مشابه را با هم گروهبندی کنید و در یک بخش ارائه کنید. اگر چند مرحله از کار باید با هم انجام شود، آنها را پشتسرهم آموزش دهید. تنظیم آموزش به این روش به شما کمک میکند نشان دهید که ارتباط مراحل یا ویژگیهای مختلف با یکدیگر چیست.
ریتم درست:
فراموش نکنید که حتما باید نکات مهم را برجسته کنید تا مطمئن شوید هنرجو به اهمیت آن پی خواهد برد. اگر مرحلهای پیچیدهتر است، کمی زمان اضافی(چند جمله) را صرف توضیحات مقدماتی کنید. اگر ساده است، زیاد وارد جزئیات نشوید. تکرار بیش از حدِ مواردِ ساده بیننده را خسته میکند. نباید در حین کار وقفه زیادی ایجاد شود، این اتفاق نیز بیننده را خسته میکند. اگر مجبور هستید مراحل زیادی را پیوسته اجرا کنید، مرتبا به هنرجو اطلاعات بدهید تا تمرکز خود را از دست ندهد.
در پایان:
برای داشتن یک ارائه حرفهای و تولید یک آموزش آنلاین حرفه ای باید تمرین زیادی داشته باشید. تسلط بر این 9 مورد هم نیاز به تمرین دارد. پیشنهاد میکنیم نمونه کارهای حرفهای مثل نمونهی زیر را بارها تماشا کنید و از آنها الگو برداری کنید. حتما دو قسمت بعدی مقاله یعنی: تولید حرفهای و انتشار حرفهای را هم مطالعه کنید تا با آمادگی کامل وارد دنیای مدرسان حرفهای شوید.
[presto_player id=7352]
پاسخ